29 Aralık 2013 Pazar

Akıllı Telefon ve Tabletlerdeki En Önemli Sorunlar

İlk iPhone’un piyasaya çıkması ile birlikte akıllı telefonları tanımaya başladık. Sonrasında hızla gelişen teknolojinin ürünleri tek tek piyasaya çıkmaya başlamışken artık teknoloji mağazalarında akıllı telefonların hakim olduğunu görüyoruz. Tabi akıllı telefonlardan sonra tablet bilgisayarlar da bir devrim niteliğinde çıktı karşımıza. Akıllı telefonların çeşitli yeteneklerini daha büyük bir ekranla buluşturan bu teknoloji ürünleri, her bütçeye hitap etmeleri nedeniyle çok da sevildi. Piyasada yükselişleri hiç bitmeyen akıllı telefon ve tabletler her ne kadar çok sevilse de kullanıcıların yaşadığı temel bazı sorunlar da var. Peki, akıllı telefon ve tabletlerimizde karşılaştığımız en önemli sorunlarımız neler?
Bir akıllı telefon sahibi iseniz direk olarak bir liste sıralayabilirsiniz belki de. Çünkü biz her ne kadar akıllı telefonlarımızı sevsek de genelinde birçok temel problem yer alıyor. İşte bu problemler arasında akıllı telefon ve tabletlerde en çok görülen, en önemli 3 tanesi:

Şarj Sorunu

Akıllı telefon denince büyük dokunmatik ekranlı telefonlar geliyor gözümüzün önüne. Hele tabletlerinki daha da büyük. İşte bu büyük ekranlar, telefonun ve tabletin pilinin daha hızlı tükenmesine neden oluyor. Cihazların özelliklerine uzun bekleme süreleri yazılsa da arama yaparak, mesaj atarak, internete girerek, müzik dinleyerek, video seyrederek telefonunu veya benzer şekilde tabletini aktif şekilde kullanan kişiler için şarj süresi genellikle 1 günü geçmiyor. Hatta öyle bir hal aldı ki şarjı günü tamamlayan telefonlara bile şükreder olduk.
İşte bu bahsettiğimiz durum, telefonlarımız ve tabletlerimizde karşımıza çıkan en önemli sorunlardan bir tanesi. Teknoloji üreticileri şu anda daha iyi, daha yüksek kapasiteli, birim hacimde daha fazla süre kazanılabilecek piller için uğraşıyorlar. Her ne kadar pil süreleri arttırılmaya çalışılsa da dikkat edilen tek faktör daha yüksek kapasiteli piller seçmek değil. Ayrıca bunu yaparken cihazın büyüklüğünü ve kalınlığını da olumsuz yönde etkilememesi isteniyor. Tabi ayrıca oluşturulan ürünün maliyetinin de daha fazla artmaması sağlanmaya çalışılıyor (tabi maliyetin artması demek kullanıcıların alış fiyatının da artması demek.).

Isınma Sorunu

Telefon ve tabletlerde zamanla işlemciler de daha iyi hale geliyor. Bu işlemcilerle donatılan cihazların yetenekleri sürekli olarak artsa da beraberinde ısınma sorunu da ortaya çıkabiliyor.
Artık cihazlarımızda aynı anda birçok işlemi birden gerçekleştirebiliyor, çok yüksek kalitede oyunları oynayabiliyoruz. Özellikle bu konularda yüksek performans sahibi olan üst düzey telefonlarda ise kullanıcılar ısınma sorunu ile karşı karşıya geliyorlar. Tüm telefonlar ve tabletler aslında daha piyasaya sürülmeden önce çeşitli testlerden geçiriliyorlar. Bu testlerle denetlenen cihazların belli bir dereceye kadar dayanıklı halde olduklarını söyleyebiliriz.
Isınmaya genel olarak arkaplanda açık kalan uygulamalar, yüksek performans gerektiren oyun ve uygulamalar, aynı anda birçok işlemin birden yapılması, uzun süre şarj edilmesi, şarj sırasında farklı işlemlerin de yüklenmesi veya dış ortamın yüksek sıcaklığı neden olsa da kimi telefon ve tabletlerde sadece bir işlemin bile yüksek ısıya sebep olduğu görülebiliyor. Ayrıca cihazların daha çabuk ısınmasına arka tarafını kaplayan ve hava almasını engelleyen kılıflar da neden oluyor.

Güvenlik Sorunu

Kullandığımız cihazların akıllanması, kullandıkları işletim sistemlerinin ortak olması ve öne çıkan işletim sistemlerinin belli başlı isimler olması telefonlar üzerindeki tehlikeyi de arttırıyor. Yani örneğin şu an piyasada en çok kullanılan iki işletim sistemi iOS ve Android. Bu işletim sistemlerinin ortak olarak fazla kişi tarafından kullanılması, sanal korsanların da daha fazla ilgisini çekiyor. Hal böyle olunca örneğin Android için bir güvenlik açığını değerlendirmek isteyen bir korsan bunu boşu boşuna yapmadığını biliyor çünkü hedef alabileceği milyonlarca kişi var.
Her ne kadar zamanla işletim sistemleri üzerine çeşitli güvenlik önlemleri ve güvenlik iyileştirmeleri gerçekleştirilse de hala daha cihazlarımızdaki en büyük sorunlardan bir tanesi güvenlik sorunu.


Kaynak: 
http://ush.re/f3wd

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder